Még mindig forog a filmtekercs Miskolcon, igaz már jóval kevesebb helyen vetítenek

Megosztás

Béke, Kossuth, Táncsics, Omnia, Szikra, Fáklya, Petőfi, Bükk – a kultikus miskolci mozik jó része már eljutott a The End – ig.

1895. december 28-án tartották a francia Lumière fivérek az első nyilvános filmvetítést Párizsban: így kezdődött a mozi története. Ehhez képest a fővárosi Uránia Tudományos Színház vándormozija 1900 novemberében már Miskolcon vetítette a Küzdelem az éjszaki pólusért című Cholnoky-átdolgozást. Öt év alatt tehát a mozgókép őrületes vívmánya eljutott a borsodi megyeszékhelyre.

Nem sokkal később Lifka Sándor mozgóképszínháza is lesátorozott a Búza tér környékén. Szó szerint:

az Osztrák-Magyar Monarchia első vándormozisa nagyjából 300 férőhelyes sátrában tartott vetítést. 1910-re kialakultak filmes törzshelyek Miskolcon: ilyen volt a Royal Szálló és a Népkerti Vigadó is, majd megnyílt a Weidlich-palotában az Apolló Nagy Mozgószínház és kicsit később az Uránia mozgó-kép színház is.

A Vasgyári Kultúrmozgó a Munkás Étteremben szervezett vetítéseket váltotta, és igazán nívós mozinak számított a műsorra tűzött filmjei miatt. Megemlíthető még a sorban az Omnia, Diósgyőr elfeledett filmszínháza, az újdiósgyőri Otthon mozi és az ötvenes években nyíló Szikra is.

A város legelőkelőbb filmszínháza talán a Hadirokkantak utcája és a Soltész Nagy Kálmán kereszteződésének környékén helyet kapó Corso mozipalota volt, ahol hollywoodi sikerfilmeket is műsorra tűztek, és ami Fáklya néven működött tovább 1954-től. A Fészek, amire sokan Táncsics moziként emlékezhetnek, hazafias filmek vetítésével kezdte pályafutását a két világháború között.

Mára azonban a legtöbb mozi bezárt, vagy új helyen működik tovább. A világszerte milliós bevételeket produkáló blockbustereket legtöbben a Miskolc Plazaban található Cinema City Miskolc vásznain nézik. Ez az intézmény nyerte a bevásárló központos mozik versenyét, ugyanis a Szinvaparkban 2007-ig működtetett Hollywood Multiplex az alacsony nézőszám miatt bezárt, helyét üzletek vették át.

A Művészetek Házában található két vetítőterem a Béke- és az Uránia-  nevet viselik, megelevenítve Miskolc kultikus mozijainak emlékét. A földszinti, harmadik vetítőtér a Pressburger terem. Ezeket a CineFestet is szervező CINE-MIS Nonprofit Kft. működteti, a nézők pedig a sikerfilmek mellett kiváló művészfilmekre is beülhetnek itt.

A Művészetek Házában működő mozik nézőszáma 2022-ben 23.122 fő volt. Idén, január 1. – július 31. között pedig 12.409 fő váltott jegyeket.

A CINE-MIS Nonprofit Kft. közlése szerint a kasszáiknál idén az alábbi 10 film teljesített a legjobban:

  1. Jóreménység-sziget
  2. Eltűnt
  3. Beugró a Paradicsomba
  4. Radics Béla a megátkozott gitáros
  5. I Wanna Dance With Somebody – Whitney Houston története
  6. Az ember, akit Ottónak hívnak
  7. King – Egy kis oroszlán nagy kalandja
  8. Oppenheimer
  9. Belle és Sébastien – Egy új kaland
  10. Nyolc hegy

Fotók: Kerényi László

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek